Inspiratie voor jou

Graag deel ik mijn inspiratie met jou. Hieronder vind je boekentips, recepten, interviews, artikelen, filmpjes en nog veel meer over een natuurlijke gezonde leefstijl. Ook geef ik je Health Hacks, simpele tips om ongezonde producten in je keukenkastje te vervangen door een gezonde variant. Zo maak ik het je makkelijker om gezonder te eten.

Rode wijn

Een vraag die ik vaak hoor: is rode wijn goed voor mijn gezondheid?

Rode wijn is een tegenstrijdig drankje. Het bevat namelijk goede stoffen, zoals resveratrol (een sterke antioxidant die vooral voorkomt in de schil van blauwe druiven) en bioflavonoïden (beschermende plantenstoffen). Maar rode wijn heeft ook negatieve eigenschappen en dat heeft te maken met de alcohol die erin zit. Je lever moet hard werken om alcohol in verschillende stappen te ontgiften en deze processen kosten o.a. vitaminen, mineralen en aminozuren.

Daarnaast heeft alcohol een bloedsuikerverlagende werking, waardoor je meer trek gaat krijgen in foute koolhydraten als pasta, brood, crackers. Dat kan overgewicht veroorzaken. Drink wijn daarom het beste tijdens de maaltijd.

Mijn antwoord op de vraag is dus dat af en toe een glas rode wijn een positief effect op je gezondheid kan hebben. Drink dan max. 2 glazen, anders krijgen de negatieve eigenschappen de overhand. En nog even dit: bioflavonoïden krijg je ook binnen door felgekleurd fruit te eten, daarvoor hoeft je niet persé rode wijn te drinken. 😉

P.S. Kies liever voor biologische wijnen, want in de wijnindustrie worden op grote schaal chemische producten gebruikt. 

Een eitje als superfood

Een gekookt eitje is ideaal als tussendoortje! Wat zeezout erop en je hebt een super gezonde en goed vullende snack.

Eieren bevatten ongelofelijk veel goede stoffen en zijn daarom met recht superfood te noemen. Een ei heeft een aminozurenprofiel dat uitstekend aansluit bij het menselijk lichaam. Het bevat alle aminozuren (eiwitten!) die we dagelijks nodig hebben. In een ei zitten vitamines, zoals vitamine A, D, B12 en foliumzuur. Maar ook mineralen als ijzer, zink en selenium. En zelfs antioxidanten en gezonde omega 3 vetzuren.

Het eigeel van een kip die buiten loopt, kan tot 6 keer zoveel vitamine D bevatten als die van een binnenkip. Koop daarom het liefst biologische eieren of vrije-uitloopeieren en geen eieren uit de massa-industrie.

Pruimentijd!

Verse pruimen zijn zo lekker zoet en sappig, met een klein zuurtje in de schil. Heerlijk! Het is pruimentijd van juli tot oktober. Wist je dat het eten van pruimen een bloeddrukverlagend en sterk laxerend effect heeft? Handig dus als je last hebt van aambeien. Door de positieve werking op de darmen en lever hebben pruimen ook nog eens een gunstig effect op de cholesterolgehalte in je bloed.

P.S. Deze beauties komen uit de biologische tuin van mijn ouders en zijn onbespoten.

HEALTH HACK: Biologisch

Naast het gegeven dat biologisch voedsel natuurlijk veel beter is voor Moeder Aarde, is het vanuit ons lichaam gezien ook de beste optie.

Ten eerste krijg je geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen of toevoegingen voor kleur, geur, smaak en conservering binnen. Deze lichaamsvreemde stoffen moeten door je lichaam onschadelijk gemaakt worden en dit gaat ten koste van goede voedingsstoffen als vitamines en mineralen.

Daarnaast hebben biologische groenten en fruit veel harder moeten vechten om groot en sterk te worden. Om zichzelf te beschermen tegen o.a. weersomstandigheden en insecten maken planten goede plantenstoffen aan, ook wel bekend als bioflavonoïden.

Bioflavonoïden hebben uiteenlopende gezondheidseffecten en werken als antioxidant, antibacterieel, antiviraal, ontstekingsremmend, ze helpen bij de absorptie van vitamine C in de dunne darm en nog veel meer. Biologisch voedsel bevat veel meer van deze bioflavonoïden.

Dirty Dozen & Clean Fifteen

Sinds 2004 publiceert EWG (Environmental Working Group) een jaarlijkse lijst van de 12 meest bespoten en de 15 minst bespoten groenten en fruit. Zie hierbij de versie van 2022. Gebruik dit lijstje als shopping guide tijdens het boodschappen doen, zodat je zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen krijgt.

Aardbeien staan helaas al jaren met stip op nummer 1 in de Dirty 12. Deze koop je dus beter biologisch, of kweek je lekker zelf. Avocado’s staan bovenaan in de Clean 15. Hierop werden de minste bestrijdingsmiddelen gevonden en kun je dus ook prima niet-biologisch kopen. (Puur gezien van het lichaam, want biologisch is voor de natuur uiteraard altijd de beste versie.)

Bestrijdingsmiddelen zijn lichaamsvreemde stoffen die door ons lichaam onschadelijk gemaakt moeten worden. Dit gaat ten koste van de goede voedingsstoffen in het lichaam en dat wil je niet.

Je erft de aanleg, niet de aandoening

Zelfs als je een genetische aanleg hebt voor een ziekte, kun je die ziekte voorkomen (en zelfs vaak omkeren) met een optimale voeding en levensstijl.

Zoete aardappel (a.k.a. bataat)

Zoete aardappel zit vol bètacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Goed voor je ogen, houdt je huid gezond en versterkt je immuunsysteem! Zoete aardappel bevat veel vezels die pas in je dikke darm verteerd worden en daardoor super goed zijn voor je darmflora. Ook zitten er actieve plantenstoffen in die beschermend en ontstekingsremmend werken.
RECEPT: Gepofte zoete aardappel met hüttenkäse en verse kruiden
Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel. Rooster ‘m in zijn geheel (met vel!) 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Mix de hüttenkäse met verse kruiden naar smaak. Verdeel dit over de geroosterde zoete aardappel. Wat extra vergine olijfolie en zeezout eroverheen… smakelijk!

Aardbeientijd!

Wist je dat aardbeien bijzonder veel vezels en vitamine C bevatten, maar ook veel bioactieve plantenstoffen? Deze plantenstoffen zijn sterke antioxidanten en helpen ontstekingen te bestrijden. Ook kunnen aardbeien de bloedsuikerspiegel reguleren.
Kies liever wel voor biologische aardbeien. Omdat ze zo teer zijn, worden ze vaak bespoten. En die gewasbeschermingsmiddelen zijn belastend voor je lichaam.
P.S. De aardbeien op de foto heb ik vanochtend geoogst in mijn moestuin. Wat een feestje!

HEALTH HACK: Vlees

Af en toe vlees eten is hartstikke gezond, maar niet het vlees uit de vee-industrie. Kies bijvoorbeeld voor grasgevoerd natuurvlees van koeien die in Nederlandse natuurgebieden lopen. Deze dieren leven buiten in een kudde, grazen de hele dag een grote variatie aan verse grassen en kruiden en groeien in hun eigen tempo. Daarom zit dit vlees boordevol gezonde vetten (omega 3), vitaminen en eiwitten waar ons lichaam heel blij van wordt. Geen krachtvoer, granen of maïs, geen antibiotica of andere troep. Gewoon puur natuur. Gezonder, diervriendelijker en duurzamer.

Sport & voeding

Vandaag de verdiepende cursus Sport & Voeding afgerond. Super interessant! Zeker met een puberzoon die aan het begin van zijn topsportcarrière staat. Maar ook om (top)sporters in mijn praktijk te helpen om hun lichaam optimaal te laten functioneren. Wat heeft het lichaam van een sporter vanuit verschillende biochemische processen écht nodig in verschillende situaties? Wat eet en drink je vóór, tijdens of na een training of wedstrijd en wat kun je beter laten staan? Hoe kun je de ‘motor’ en het uithoudingsvermogen op cellulair niveau nog meer optimaliseren? En natuurlijk ook over blessures. Hoe ontstaan ze en waarom is de één er gevoeliger voor dan de ander? Wat gebeurt er in, en met het lichaam als de belasting langdurig hoog is? Met voeding en suppletie kun je veel doen op het gebied van preventie, regeneratie en reparatie. Blij dat ik deze waardevolle kennis nu ook kan overbrengen in mijn praktijk. Let’s go!

HEALTH HACK: Cappuccino

Een goede cappuccino in de ochtend is to die for. Zeker met mooie latte art erin. Echter is melk helemaal niet zo goed voor elk. De eiwitten uit zuivelproducten van de koe zijn voor ons als mens slecht te verteren en leveren weinig op. Vervang de melk in je cappuccino eens door bijvoorbeeld havermelk. Net zo romig en zacht schuimend.

RECEPT: Gembershot

Ik ben groot fan van een gembershotje in de ochtend. Gember is een megagezonde specerij dat meer dan 100 bioactieve stoffen bevat. Het werkt o.a. ontstekingsremmend, pijnstillend, cholesterolverlagend, bloeddrukverlagend, het reguleert de bloedsuikerspiegel, versterkt het immuunsysteem en stimuleert de spijsvertering. Geen wonder dat gember al duizenden jaren wordt ingezet als kruidengeneesmiddel. Samen met de citroen, appel en sinaasappel heb je een glas vol vezels, vitamines mineralen. Goed begin van de dag dus!

Recept:

💥 1x stuk gember van 5 cm

🍋 1 citroen

🍎 1 appel

🍊 1 sinaasappel

Alles in stukjes door de juicer en drinken maar!

ARTIKEL: "Toekomstige dokters Radboudumc leren over voeding."

Goed nieuws! Radboudumc maakt als eerste in Nederland ruimte voor onderwijs over voeding en leefstijl in de studies Geneeskunde- en Biomedische Wetenschappen. 🙌 Toekomstige dokters leren (eindelijk!) o.a. over ‘goede voeding’ in relatie tot de ontwikkeling van chronische ziekten, ondervoeding en overgewicht. 🥑🍎🥬
Klik om het artikel te lezen.

Deep learning, juist ook bij kinderen

Laatst had ik twee intakegesprekken met kinderen; een meisje van 9 jaar en een meisje van 12 jaar. Ze kwamen beiden wat onzeker binnen, want ze moesten natuurlijk van hun moeders mee naar mij. Een orthowattes therapeut? Liever hadden ze die middag met hun vriendinnen afgesproken. Tijdens beide gesprekken richtte ik me direct tot de meisjes. Ik wilde juist aan die kinderen de kennis overdragen, waarin hun eigen hulpvragen in relatie tot gezondheid en voeding centraal stonden. Zo werd het betekenisvol voor ze en niet iets wat ik hen via hun moeders opdraag. Kinderen streven namelijk ook naar autonomie, naar het zelf beslissingen nemen. Net als volwassenen. Mijn missie als orthomoleculair therapeut is om mensen te leren naar hun lichaam te luisteren en om de juiste beslissingen te nemen wat betreft voeding en leefstijl. En ik zag het effect van deze deep learning aanpak bij die twee meisjes. Na het consult liepen ze allebei geïnspireerd en enthousiast naar buiten. Met hun dankbaar lachende moeders erachteraan. Ik zwaaide ze uit en dacht bij mezelf: ifeelmesogood! 😃💫

HEALTH HACK: Zonnebloemolie

Zonnebloemolie, maar ook maiskiemolie, tarwekiemolie en sojaolie werken ontstekingsbevorderend en dat wil je niet. Vervang ze door olijfolie of kokosolie. Deze bevatten verzadigde vetten die neutraal zijn voor het lichaam. Wist je dat kokosolie ook nog eens bacterie- en schimmeldodend werkt en de vetverbranding stimuleert? Kies dan wel voor de onbewerkte biologische variant (raw / extra virgin), en niet voor de ontgeurde versie. 

Hoe kleurrijker je eten, hoe gezonder!

Heb je wel eens van bioflavonoïden (a.k.a. bioflavonen) gehoord? Dat zijn super gezonde stofjes in planten die de gele, oranje, rode, roze, paarse en blauwe kleur geven aan groenten en fruit. Bioflavonoïden werken als antioxidant, antibacterieel, antiviraal, ontstekingsremmend én ze helpen bij de absorptie van vitamine C in de dunne darm.  Deze tomaatjes heb ik vorige zomer zelf gekweekt. Ik word blij van zo’n kleurrijk bordje. Zo lekker en dus ook nog eens super gezond.

BOEK: De voedingswijzer

In deze encyclopedie heeft voedingsdeskundige Juglen Zwaan de gezondheidsbevorderende werking van alle onbewerkte voedingsmiddelen omschreven die je in de supermarkt vindt. Over groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, oliën, vetten en nog veel meer voedingsmiddelen staat omschreven welke nutriënten er in aanwezig zijn en voor welke gezondheidsklachten je ze kunt inzetten. Ik vind het een heel fijn overzichtelijk en kleurrijk boek met waardevolle en begrijpelijke informatie. Als je geïnteresseerd bent in gezonde voeding is dit echt een aanrader!

HEALTH HACK: Varkensvlees

Varkensvlees is een linolzuurbom. Deze omega 6 vetzuren zijn ontstekingsbevorderend. Daarnaast bevat varkensvlees veel lectines, omdat varkens worden gevoerd met granen. Lectines beschadigen de cellen van onze darmwand en beïnvloeden de opname en de vertering van voedingsstoffen op een negatieve manier. Sowieso is het goed om regelmatig geen vlees te eten. Eet je vlees? Kies dan voor biologische kip of grasgevoerd rundvlees. 

BOEK: Wat zit er in uw eten?

In producten die we dagelijks eten en drinken zitten allerlei chemische toevoegingen voor de smaak, kleur, structuur of conservering. Deze E-nummers vragen van het lichaam extra energie om te verwerken. In dit boekje wordt uitgelegd wat E-nummers nou eigenlijk doen en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. De E-nummers zijn aangegeven in groen, oranje en rood. Groen is veilig, oranje staat voor oppassen en rood voor vermijden. Het doel is om je te informeren, want pas als je weet wat je eet kan je de juiste beslissingen maken als je boodschappen doet of een bepaald product eet of drinkt. Heb je bijvoorbeeld een kind dat vaak druk of hyperactief is, of een kind dat neiging heeft tot astma? Dan is het goed om te weten in welk snoep de E-nummers zitten waar je kind last van zou kunnen krijgen.

HEALTH HACK: Keukenzout

Zout is super belangrijk voor ons lichaam! Het bevat tientallen mineralen die van essentieel belang zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Zo zijn Natrium en Kalium twee mineralen die – mits ze in evenwicht aanwezig zijn – samen ervoor zorgen dat ons lichaam goed gehydrateerd blijft, dat de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen goed gaat, dat ons hartritme normaal gaat en nog veel meer.

Lees verder

RECEPT: Glutenvrij notenbrood met pitten en abrikozen

Dit voedzame notenbrood zit boordevol eiwitten, goede vetten, vezels, vitamine E en mineralen als magnesium, ijzer, zink, mangaan, foliumzuur, koper, kalium. Maak het notenbrood alvast in het weekend of ’s avonds, zodat je op drukke dagen toch makkelijk een super gezond ontbijt of lunch (mee) kan nemen. Lekker met roomboter en een dun laagje honing. 

Lees verder

Hippocrates, Griekse grondlegger van de Westerse geneeskunde

Dit duizenden jaren oude citaat is van Hippocrates, Griekse grondlegger van de Westerse geneeskunde. Hij beschouwde voeding als een van de belangrijkste hulpmiddelen die een arts kan gebruiken. Een gezonde leefstijl met goede voeding is essentieel voor het behouden van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten.

HEALTH HACK: Soep uit een pakje

Soep uit een pakje bevat veel E-nummers, suiker en onnodig veel keukenzout. Maak de soep lekker vers. Fruit een uitje, voeg de gewenste groenten en water toe en laat het 15 minuten koken. Pureer het met de staafmixer en breng op smaak met zeezout of bouillonpoeder uit de natuurwinkel. 

RECEPT: Verse mayonaise

Deze verse mayonaise is zo lekker en je maakt ‘m in een handomdraai. Alleen maar natuurlijke ingrediënten, dus nog eens gezond ook!

Lees verder

BOEK: Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?

Interessant boek van huisarts Lieneke van de Griendt over patiënten met chronische aandoeningen die medicijnen krijgen voorgeschreven om symptomen te onderdrukken. De patiënten blijven echter chronisch ziek en moeten vaak de rest van hun leven medicijnen blijven slikken. Maar wat gebeurt er nou precies in hun lichaam en waarom gebeurt dit? Als we dat weten, kunnen we dan ook zónder medicijnen de gezondheid verbeteren van patiënten met chronische aandoeningen? Het verbeteren van het darmmicrobioom kan hierbij een grote rol spelen!

RECEPT: Geroosterde pompoen met rozemarijn

Pompoen zit boordevol vitamine A, C en E, is rijk aan antioxidanten en bevat veel vezels wat goed is voor je darmen. Rozemarijn is een krachtige antioxidant die beschermend werkt op de lever en ontstekingen vermindert. Dit heerlijke recept is dus super gezond en ook nog eens makkelijk te maken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd 1 pompoen en 3 rode uien in grove stukken. Leg de pompoen en de ui met een paar takjes rozemarijn en wat teentjes knoflook op een bakplaat. Flinke scheut olijfolie en eventueel wat zout en peper erover. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Eet smakelijk!

HEALTH HACK: Suiker

Suiker heeft een nadelig effect op je energiehuishouding, omdat het onder andere voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgt. Vervang suiker liever voor stevia, honing, dadels of ahornsiroop. Tip: laat de stevia niet meekoken, maar voeg het later toe.

ARTIKEL: 'Sommige voedingsstoffen werken ongeveer net als medicijnen'

Dit is waar orthomoleculaire geneeskunde over gaat: hoe voedingsstoffen de werking van onze cellen en daarmee alle processen in ons lichaam beïnvloeden. Hoopvol voor de medische wereld en voor ons allemaal dat wetenschappers hier steeds meer aandacht voor hebben. Klik om het artikel te lezen.

BOEK: De Blue Zones methode

Er zijn een paar plekken op aarde waar mensen gelukkig en gezond meer dan 100 jaar worden. Hun geheim? Een stressvrij leven, ook op oudere leeftijd een doel in het leven, gezonde voeding, lichte beweging en een heel hechte gemeenschap. In dit boek van Dan Buettner lees je er meer over.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een stroming binnen de natuurgeneeskunde. In dit filmpje van beroepsvereniging MBOG wordt duidelijk uitgelegd wat orthomoleculaire geneeskunde nou eigenlijk is.

HEALTH HACK: Margarine & Halvarine

Margarine en halvarine zijn ongezonde vetten, die niet voorkomen in de natuur. Deze vetten zijn ontstekingsbevorderend en kun je daarom beter vervangen door roomboter. Grasboter is hierbij de beste keus.